______

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Ισπανία: Τίτλοι τέλους για την Google News

Η Google ανακοίνωσε ότι δεν θα περιλαμβάνει ειδήσεις από την Ισπανία στην υπηρεσία της Google News από τις 16 Δεκεμβρίου εξαιτίας...
του λεγόμενου «Google tax», που αποτελεί μέρος του νέου νόμου της κυβέρνησης Ραχόι περί Προστασίας των Πνευματικών Δικαιωμάτων (θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2015) και ο οποίος απαιτεί από την εταιρεία αλλά κι απ' άλλες μηχανές αναζήτησης που συγκεντρώνουν ειδήσεις να πληρώνουν «δίκαιο αντίτιμο» στους εκδότες για την εμφάνιση οποιουδήποτε μέρους του έργου τους.

«Καθώς η Google News δεν κερδίζει χρήματα (δεν λέμε ότι δεν εμφανίζουμε διαφημίσεις στο site), η νέα προσέγγιση απλώς δεν είναι βιώσιμη», έγραψε ο Ρίτσαρντ Τζινγκράς, επικεφαλής της Google News. Σε μία ανάρτηση ιστολογίου, η Google ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει και τους Ισπανούς εκδότες από την υπηρεσία.

Η Ισπανία θα γίνει έτσι η πρώτη χώρα στον κόσμο που η Google θα κλείσει την υπηρεσία της ειδήσεων, παρότι Γερμανία, Γαλλία και Βέλγιο έχουν εγκρίνει παρόμοιο νόμο. Ωστόσο, η σημαντική διαφορά με τον ισπανικό νόμο είναι ότι στην Ισπανία η χρέωση είναι «αναπόφευκτη» για τους εκδότες. Αυτό σημαίνει ότι οι όμιλοι μίντια δεν μπορούν να επιλέξουν να μη χρεώσουν τον φόρο για να φανούν στην υπηρεσία της Google. Στη Γερμανία όμως, για παράδειγμα, μπορούν, οπότε η πλειονότητα των εκδοτικών ομίλων έχει εξουσιοδοτήσει τη μηχανή αναζήτησης να συνεχίζει να χρησιμοποιεί το περιεχόμενό της δωρεάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...