______

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Στην Κούβα ο Ρώσος πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ έφθασε την Πέμπτη στην Κούβα, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας, Ραούλ Κάστρο και θα...υπογράψει διάφορες συμφωνίες στους τομείς της ενέργειας και του εμπορίου. Τον Μεντβέντεφ υποδέχτηκε ο αντιπρόεδρος Χοσέ Ραμόν Μασάδο Βεντούρα.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης η οποία σηματοδοτεί μια νέα προσέγγιση μεταξύ της Ρωσία και του πρώην συμμάχου της κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, θα συμμετάσχει σε διάφορες τελετουργικές δραστηριότητες, όπως η επίσκεψη στο μαυσωλείο του σοβιετικού Διεθνιστή Στρατιώτη, ένας φόρος τιμής στους σοβιετικούς στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στην Κούβα, κατά τη διάρκεια των τριάντα χρόνων της συμμαχίας μεταξύ της Μόσχας και της Αβάνας.

Αλλά το μεγαλύτερο τμήμα της επίσκεψης του Ρώσου πρωθυπουργού, ο οποίος θα αναχωρήσει από την Κούβα το Σάββατο, είναι αφιερωμένο στην ανάπτυξη στενότερων δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Οι έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου από τη ρωσική Zarubezhneft στη βορειοανατολική ακτή της Κούβας θα είναι ένα από τα σημεία των συζητήσεων του Μεντβέντεφ στην Αβάνα. Η Κούβα παράγει περίπου το μισό της κατανάλωσης πετρελαίου και πρέπει να εισάγει περίπου 100.000 βαρέλια την ημέρα από τη Βενεζουέλα με ευνοϊκούς όρους.

Από το 2005, η Ρωσία και η Κούβα, στενοί σύμμαχοι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, έχουν αναζωπυρώσει τη σχέση τους, και η Μόσχα είναι πλέον η ένατη μεγαλύτερη εμπορικός εταίρος της Αβάνας, με ανταλλαγές που το 2011 έφθασαν τα 224 εκατομμύρια δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...